Ποιός κλέβει ποιόν;

Δημιουργήθηκε στις Δευτέρα, 10 Σεπτέμβριος 2012 Συντάχθηκε από τον/την Β. Ψ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξανέστη (!!) τις τελευταίες ημέρες επειδή ο Νέος Αγωνιστής, πολιτική ομάδα που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, οργανώνει αύριο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου πολιτική εκδήλωση στη Νίκαια με τίτλο «Με τη Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς, στον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση». Τι για «κλοπή συνθημάτων» έκανε λόγο, τι για «απρέπεια» που καπηλεύεται την 3η Σεπτέμβρη, τι για «αντισυγκέντρωση»! Από κοντά βεβαίως και οι διαχρονικοί κονδυλοφόροι της καθεστωτικής δημοσιογραφίας, οι οποίοι μάλιστα αναρωτιούνται, «καλόπιστα» δήθεν, μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ «μετατρέπεται σε ΠΑΣΟΚ»

 Επειδή, λοιπόν, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα μιντιακά της τσιράκια δεν έχουν καθώς φαίνεται καμία επαφή με την ιστορική και πολιτική πραγματικότητα, ας τους θυμήσουμε ορισμένα βασικά πράγματα:

1. Από το 1985 και μετά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει επιχειρήσει τουλάχιστον πέντε (5) φορές να «ξαναγράψει», να «αναθεωρήσει» και να «διορθώσει» την ιδρυτική του διακήρυξη. Απέτυχε βεβαίως ως προς τη συγγραφή, πέτυχε όμως περίφημα να μεταλλάξει το ριζοσπαστικό κόμμα του '74 σε έναν ακραίο νεοφιλελεύθερο και διεφθαρμένο πολιτικό οργανισμό. Κανένα κόμμα, καμίας πολιτικής οικογένειας, σε καμία χώρα του κόσμου δεν έζησε μία τόσο οβιδιακή μεταμόρφωση σε τόσο σύντομο ιστορικό χρόνο, τόσο στις ιδέες του όσο και στην ποιότητα των στελεχών που το απαρτίζουν. Όταν οι ίδιοι λοιπόν τόσα χρόνια προσπαθούν να «επανιδρύσουν» το κόμμα τους για να το φέρουν εντέλει στις αγκαλιές των Μνημονίων, γιατί παριστάνουν σήμερα ότι θίγονται όταν αγωνιστές και αγωνίστριες εξακολουθούν να πιστεύουν στις ιδέες της 3ης Σεπτέμβρη; Άλλωστε οι ίδιοι δεν είναι που διατυπώνουν συνεχώς την άποψη ότι αυτές (και οι ομογάλακτές τους) «ευθύνονται» για τις δομές της μεταπολίτευσης που έρχονται τάχα να διορθώσουν τα Μνημόνια;

2. Δυστυχώς για την πολιτικώς αναλφάβητη ηγεσία του σημερινού ΠΑΣΟΚ, το τρίπτυχο της 3ης Σεπτέμβρη «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση» δεν το ανακάλυψε ούτε το διατύπωσε πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Όπως επίσης δεν «ανακάλυψε» το ΠΑΣΟΚ τις ιδέες της αυτοδιαχείρισης και του εργατικού ελέγχου, όπως δεν «ανακάλυψε» τις ιδέες για «κοινωνικοποίηση» των μέσων παραγωγής κ.ο.κ. Και για να μην ανατρέξουμε στη διεθνή εμπειρία των εργατικών και λαϊκών κινημάτων και μείνουμε στα καθ' ημάς, ας ενημερώσουμε το ΠΑΣΟΚ ότι το τρίπτυχο αυτό υπήρξε το πολιτικό πρόγραμμα του ΕΑΜ, του ΚΚΕ και της ΕΔΑ. Όπως ακριβώς και το σύνθημα της «Αλλαγής». Όπως εαμίτικη ήταν και η ιδέα της «αυτοοργάνωσης» του '74, που έβρισκε τις ρίζες της στους θεσμούς λαϊκής εξουσίας της Ελεύθερης Ελλάδας. Ναι, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου το ξαναδιατύπωσαν το '74 και έκαναν αυτό που στην πολιτική επικοινωνία ονομάζεται διαχείριση συμβόλων. Επιτυχημένη διαχείριση βεβαίως, αφού η Αριστερά του '74 βρέθηκε για ακόμα μία φορά μετά τον Εμφύλιο διασπασμένη, απροετοίμαστη, πολλαπλώς ηττημένη και μακριά από τις λαϊκές τάξεις. Αλλά θέλει θράσος και άγνοια να κατηγορεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ την Αριστερά ότι του «κλέβει» ιδέες και συνθήματα.

3. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που η διαχείριση των συμβόλων δεν είναι αρκετή στην πολιτική. Το να έχεις π.χ., ως σύμβολο την κοινωνική απελεύθερωση και να εξαπολύεις επί τριετία τη μεγαλύτερη επίθεση που έγινε ποτέ στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων λέγεται απάτη, όση «επικοινωνία» κι αν χρησιμοποιήσεις. Το να έχεις σύμβολο την εθνική ανεξαρτησία, αλλά να υπογράφεις Μνημόνια, δανειακές συμβάσεις αποικιοκρατικού τύπου και να καταπατάς το Σύνταγμα λέγεται απάτη εις τη νιοστή. Ενοχλούνται οι νεόπλουτοι του ΠΑΣΟΚ διότι πολύ θα ήθελαν να διαχειρίζονται ανενόχλητοι τα «σύμβολά» τους, αυτά που «έκλεψαν» από τους λαϊκούς αγώνες της ελληνικής ιστορίας, χωρίς να λογοδοτούν για την πολιτική απάτη τους. Και η ζωή να συνεχίζεται...

4. Αυτή τη συνταγή επιτυχίας του ακραίου πολιτικού κυνισμού εμείς λοιπόν θα τη χαλάσουμε. Σιγά μην αφήσουμε τον Βενιζέλο, τον Λοβέρδο, τη Διαμαντοπούλου και τον Τσουκάτο να μιλάνε ανενόχλητοι για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση. Σήμερα η νέα Αριστερά γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μαζική, ενωτική, λαϊκή και εργατική, με όλα τα ιδεολογικά της ρεύματα ενωμένα σε ενιαίο μέτωπο, απαλλαγμένη από τα ιστορικά βαρίδια της ήττας και της μιζέριας, όχι μόνο θα επανοικειοποιηθεί τις ιδέες της, αλλά, το κυριότερο, θα τις κάνει μαζική δύναμη κοινωνικής αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ και ο λαλίστατος αρχηγός του μπορούν να συνεχίσουν να «κλέβουν» ιδέες από αλλού, ας πούμε από το ΔΝΤ, τα δελτία του Mega ή και τον Πάσχο Μανδραβέλη.

(πηγή:  Η Αυγή)

Share
© 2011-2013 Νέος Αγωνιστής