Κριτική Ανασύνθεση της Συμβολής του Δημήτρη Μπάτση

Δημιουργήθηκε στις Πέμπτη, 10 Οκτώβριος 2013

του Δημήτρη Μπάτση (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του σχεδίου Β΄)

Το παρόν κείμενο αποτελεί σημαντικά συντομευμένη και «κωδικοποιημένη» εκδοχή δοκιμίου περιεχόμενου στον υπό έκδοση τόμο: "Σχεδιασμένη Καθυπόταξη ή Σχεδιασμένη Ανάπτυξη; Μελέτες στο Έργο του Δημήτρη Μπάτση".

Παρουσιάστηκε σε σεμινάριο του «Study Group on Sraffian Economics» στο έργο του Δημήτρη Μπάτση (Μάιος-Δεκέμβριος 2012), στο Σεμινάριο του Δημήτρη Καλτσώνη «Κράτος και Δίκαιο στον 21ο Αιώνα» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 26 Μαρτίου 2013), και στη «15η Συνάντηση Ελλήνων Ιστορικών της Οικονομικής Σκέψης» (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 14-15 Ιουνίου 2013): Ευχαριστώ τους συμμετέχοντες, και στις τρεις παρουσιάσεις, για εύστοχα σχόλια και εκτενείς συζητήσεις, και ιδιαιτέρως τους Μιχάλη Ζουμπουλάκη, Νίκο Θεοχαράκη, Δημήτρη Καλτσώνη, Γιώργο Νίνο, Δημήτρη Παϊταρίδη, Κώστα Παπουλή, Νίκο Ροδουσάκη, Σπύρο Σακελλαρόπουλο, Στέλιο Σφακιωτάκη, Γιώργο Σώκλη και Λευτέρη Τσουλφίδη.

Share

Περισσότερα

Ο Φασισμός και τα ψευδομέτωπα

Δημιουργήθηκε στις Πέμπτη, 10 Οκτώβριος 2013

Του Τάκη Φωτόπουλου (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 29/9/2013)

Το περασμένο άρθρο μου (22.9) με τίτλο «Ο περισπασμός της Χρυσής Αυγής», πέρα από κάποια άκρως εγκωμιαστικά σχόλια, προκάλεσε και μια θύελλα αντιδράσεων, συνήθως ανωνύμων, με τις οποίες δεν ασχολούμαι.
Ολες προέρχονται από το άτυπο (προς το παρόν) αντιφασιστικό μέτωπο, που περιλαμβάνει όλο το πολιτικό φάσμα: από τη δεξιά «διανόηση» και τους οπαδούς των κομμάτων της κοινοβουλευτικής χούντας, μέχρι την «ροζ» και «ελευθεριακή» Αριστερά, καθώς και, δυστυχώς, την κομμουνιστογενή.

Share

Περισσότερα

Ο Πραγματικός κίνδυνος

Δημιουργήθηκε στις Πέμπτη, 10 Οκτώβριος 2013

Του Τάκη Φωτόπουλου (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 6/10/2013)

Η εκστρατεία των «αντιφασιστών» να μας σώσει από το θανάσιμο φασιστικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε σαν λαός ήδη έδειξε τα αληθινά χρώματά της, όπως έγραφα στο άρθρο της 22/9.
Οτι, δηλαδή, στην πραγματικότητα απέβλεπε να αποπροσανατολίσει τα καθημερινά εξαθλιούμενα λαϊκά στρώματα από τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν: «την ολοκλήρωση της οικονομικής καταστροφής στα χέρια της Υπερεθνικής Ελίτ (Υ/Ε) και της ντόπιας ελίτ». Τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα τα πανάθλια κανάλια με τους καλοβολεμένους «δημοσιογράφους», οι οποίοι τον καιρό που τα συνθλιβόμενα λαϊκά στρώματα κατέβαιναν σε απεργίες και διαδηλώσεις έκαναν το παν για να υπονομεύσουν τους αγώνες τους, τώρα κάνουν το παν για να τα στρέψουν σε φανταστικούς κινδύνους, τη στιγμή που οι ελίτ παγιώνουν και επεκτείνουν τα μέτρα που τα φτωχοποιούν περισσότερο.

Share

Περισσότερα

Γιατί η Τρόικα ενδιαφέρεται για τη γη και τα ακίνητα;

Δημιουργήθηκε στις Σάββατο, 05 Οκτώβριος 2013

Η υφαρπαγή γης και ακινήτων στην Ελλάδα των Μνημονίων
(του Κωστή Χατζημιχάλη)

Τα Mνημόνια και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας έχουν επιβληθεί κρατούν ψηλά στην επικαιρότητα το ξεπούλημα της δημόσιας γης και των ακινήτων, ως λύση στο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τρόικας, στην Ελλάδα υπάρχει «καθυστερημένη κινητικότητα» των αξιών γης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και απαιτείται «ομαλοποίηση» της «ελληνικής εξαίρεσης».

Share

Περισσότερα

© 2011-2013 Νέος Αγωνιστής