Άρθρα

Εθνική Άμυνα και Αριστερά

Δημιουργήθηκε στις Τετάρτη, 19 Δεκέμβριος 2012

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΦΕΔΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. Κάποιες, πρώτες, παρατηρήσεις σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετάβαση σε έναν αμιγώς επαγγελματικό ελληνικό στρατό.

του Παναγιώτη Απ. Κουτσουλέλου

H πρόσφατη είδηση για την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και τη μετάβαση σε έναν αμιγώς επαγγελματικό στρατό δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», ούτε συνιστά σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή «πληροφορία» που αντλείται από τα άδυτα κάποιων θεωριών συνωμοσίας. Αποτελεί συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από πέντε προαπαιτούμενες δράσεις προκειμένου εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 η Ευρωζώνη να αποδεσμεύσει το τμήμα της δόσης πους της αναλογεί, ύψους 14,8 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και η διαμόρφωση ενός αμιγώς επαγγελματικού στρατιωτικού σώματος, αποτελεί επιλογή των δανειστών, δηλαδή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

 

Η πρόταση αυτή συναρθρώνεται με τις πολιτικές επιλογές τόσο της διεθνούς όσο και της ντόπιας ολιγαρχίας.

Από την μία πλευρά η διεθνής ολιγαρχία, η οποία μέσα από την στρατιωτικοποιημένη νατοϊκή εκδοχή της, επιβάλει την εκδοχή του επαγγελματικού στρατού ως αποτελεσματικότερη μορφή επιθετικής δραστηριότητας με δήθεν, εκτός συνόρων, ειρηνευτικές αποστολές και όχι μόνον στα πλαίσια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής χωρών και υποδούλωσης λαών.

Από την άλλη η ντόπια ολιγαρχία, η οποία θέλει να θωρακίσει την πολιτική της κυριαρχία απαιτώντας την προάσπιση ων συμφερόντων της με την κινητοποίηση «ευρέος φάσματος» δυνάμεων καταστολής, στις οποίες περιλαμβάνονται και «φύσει ευπειθή» επαγγελματικά τμήματα του ελληνικού στρατού.

Καθίσταται συνεπώς προφανές ότι η επιλογή ενός στρατού, επαγγελματικά αμιγούς, συνιστά επιλογή, με προσανατολισμό τόσο την εσωτερική καταστολή των υπό εξέγερση ή εξεγερμένων λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, όσο και τη εξωτερική καταστολή με στόχο τους λαούς που αντιδρούν στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Ως εκ τούτου η επιλογή αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ενδυνάμωση της εθνικής άμυνας και την κατοχύρωση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, την οποία, ως αποδεχόμενη την κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ουσιαστικά αντιστρατεύεται.-

Τα επιχειρήματα, που προβάλλονται σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης εξειδικευμένων στρατιωτικών δυνάμεων, που να ανταποκρίνονται τόσο στα προηγμένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα, όσο και στα νέα στρατιωτικά δόγματα «αποτελεσματικής άμεσης ενέργειας», καταρρίπτονται δεδομένου ότι αφενός υποτιμούν το μορφωτικό και επιστημονικό γνωστικό επίπεδο των έφεδρων στρατιωτικών, δηλαδή των ελλήνων πολιτών και ειδικότερα της νεολαίας μας και αφετέρου αγνοούν τα ιστορικά δεδομένα: Στην επανάσταση του 1821, στους βαλκανικούς αγώνες, στο αλβανικό έπος 1940-1941 και στον ιστορικά ανεπανάληπτο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944), οι πατριωτικές δυνάμεις των κληρωτών δημιούργησαν τα στρατιωτικά «θαύματα» και όχι οι συντεταγμένοι ευπειθείς μισθοφορικοί στρατοί.

Η επιλογή της ριζοσπαστικής αριστεράς, ως πολιτικού φορέα έκφρασης ενός προοδευτικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, οφείλει να κατευθυνθεί στην ενδυνάμωση ενός εθνικού εφεδρικού στρατού των ελλήνων πολιτών, που:

1) Σε συνεργασία με τα στελέχη των παραγωγικών στρατιωτικών σχολών θα συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός στρατού, που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο και σκοπό την προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

2) Θα προασπίζει την λαϊκή κυριαρχία και θα αποτελεί εγγυητή όχι μόνο της εθνικής ασφάλειας, αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας.

3) Θα συμβάλλει, με την παραγωγική αξιοποίηση των εφεδρικών του κυρίως δυνάμεων, στην κοινωνική παρουσία του κράτους, προσφέροντας ειρηνικές υπηρεσίες (εκπαίδευση, ιατρική φροντίδα, αποκατάσταση πληγέντων από θεομηνίες κ.λ.π.)

4) Θα αναβαθμίζεται χάρη στην αξιοποίηση των εφεδρικών στρατευμένων παραγωγικών δυνάμεων τόσο στον ειδικό τομέα των οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας όσο στον τομέα της γενικής επιμόρφωσης του στρατεύματος.

Κριεκούκι 18η Δεκεμβρίου 2012

* Μέλος Π.Γ. της Τ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μάνδρας Ειδυλλίας-Αττικής

Share
© 2011-2013 Νέος Αγωνιστής