Για τον Αναστάση Πεπονή

Δημιουργήθηκε στις Πέμπτη, 11 Αύγουστος 2011

Αντίο σύντροφε, δημοκράτη, πατριώτη, μαχητή της κοινωνικής δικαιοσύνης

Ο Αναστάσης Πεπονής, υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία έντιμου πολιτικού, πατριώτη, δημοκράτη και προοδευτικού ανθρώπου. Σοσιαλιστής απο τα νεανικά του χρόνια, πρώτα στην εθνική αντίσταση από τις γραμμές της ΠΕΑΝ και ακολούθως στη νεολαία της ΕΠΕΚ, ως πρόεδρος της οποίας διαφώνησε με τις θανατικές εκτελέσεις των Μπελογιάννη-Μπάτση- Καλουμένου-Αργυριάδη και διαγράφηκε (1952). Αγωνίστηκε πιστός στις αρχές της δημοκρατικής παράταξης. Εναντιώθηκε πάντοτε στους αποστάτες, παλιούς  και νέους… Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965, αντιτάχθηκε στο βασιλικό πραξικόπημα με την ιδιότητα του Γενικού Δ/ντη του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.), μεταδίδοντας το μήνυμα καταγγελίας των αποστατών από τον Γεώργιο Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό.

Στα χρόνια της διακτορίας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση ως στέλεχος της οργάνωσης Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσης (ΕΚΔΑ). Για τη δράση αυτή συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο της χούντας.

Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1977. Από το 1977 έως το 2001 διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Από το 1977 έως το 2000 διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και δεινός ρήτορας, υπήρξε μεταξύ άλλων βασικός εισηγητής στην αναθεώρηση του Συντάγματος 1985-1986, που εδραίωσε την υπεροχή του κοινοβουλίου ως θεσμικής έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας έναντι άλλων κέντρων πολιτειακής εξουσίας. Υπουργός σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, με πολύ σημαντικό έργο, από το οποίο ξεχωρίζουμε τις πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αυτάρκεια ή απεξάρτηση της χώρας ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας (1981-1982, 1986-1989) και ως υπουργός Προεδρίας τη θέσπιση του ΑΣΕΠ (ν. 2190/94) για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία των προσλήψεων στο Δημόσιο, υλοποιώντας με συγκεκριμένο τρόπο κυβερνητικές επιλογές, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά έλεγε. Δεν δίστάζε να παραιτηθεί από τα υπουργικά αξιώματα, όταν διαπίστωνε ότι οι κυβερνητικές πρακτικές δε συμβαδίζουν με τις διακηρυγμένες κατευθύνσεις, όπως  έκανε το 1984 για θέματα ραδιοτηλεόρασης, και το 1994 διαμαρτυρόμενος για υπονομευτικές παρεμβάσεις στην εφαρμογή του νόμου του ΑΣΕΠ. 


Από το 1996 και μετά διαφώνησε δημοσίως με  κεντρικές πολιτικές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα και σε ζητήματα θεσμών, τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, όσο και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Διαφωνίες για τις οποίες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του επιφύλαξε ιδιαίτερη μεταχείριση. Χαρακτηριστικές  μεταξύ άλλων οι διαφωνίες του στη δήλωση της Μαδρίτης (1997), αλλά και στη συνέχεια η αρνητική του στάση απέναντι στο Σχέδιο Ανάν στο Κυπριακό (2004). Θυμόμαστε με ιδιαίτερη συγκίνηση την ενεργητική συμπαράσταση και συμμετοχή του στον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ερχόμενος σε αντίθεση με τις θέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ (2006-2007). Μας τίμησε ιδιαίτερα αρθρογραφώντας στο Νέο Αγωνιστή (3ο τεύχος, 2007).

Τα τελευταία χρόνια ήταν σαφής η στάση του απέναντι στους ξένους τραπεζίτες και τους Έλληνες μεσίτες της εκμετάλλευσης του ελληνικού λαού και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Οι αγώνες του για την πατρίδα και την δημοκρατία, την διαφάνεια και την αξιοκρατία, την ανάπτυξη με αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι πια κτήμα όλων των Ελλήνων. Και συνεχίζονται.

Share
© 2011-2013 Νέος Αγωνιστής