Η Εκπαίδευση είναι δικαίωμα!

Δημιουργήθηκε στις Πέμπτη, 04 Νοέμβριος 2010

(ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ  ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡ. 16)

το κείμενο που ακολουθεί κυκλοφόρησε την περίοδο του κινήματος των καταλήψεων Μαϊου- Ιουνίου 2006 και αποτέλεσε παρέμβαση, αλλά και ένα πρώτο μόρφωμα της Πρωτοβουλίας μελών ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που συγκροτήθηκε το Φθινόπωρο στα τέλη Οκτωβρίου 2006 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 17 Νοεμβρίου 2006)

Ο αγώνας των φοιτητών που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη εγγράφεται στην ιστορία των αγώνων του λαού μας για την παιδεία. Η απάντηση στο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας και της νέας γενιάς : ο ενωτικός μαζικός αγώνας.

Η συμμετοχή των νέων που εμπνέονται από τις αρχές και τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, των φίλων, μελών και στελεχών της ΠΑΣΠ στις συνελεύσεις, στις αποφάσεις, στις κινητοποιήσεις είναι όπως όλοι γνωρίζουν μαζική. Η συμμετοχή στον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία είναι για μας κάτι περισσότερο από ζήτημα αρχών, ζήτημα ιδεολογίας και φυσιογνωμίας της παράταξής μας. Είναι η στάση που υπαγορεύει η αξιοπρέπειά μας.

Αυτό που δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι άσπονδοι ‘φίλοι’ μας (κατά τα άλλα συνάδελφοι και συναγωνιστές) είναι απλό. Αποτελούμε μια συλλογικότητα που διέπεται από αρχές και λογοδοτεί στη συνείδησή της και την κοινωνία και όχι σε μηχανισμούς και ηγεσίες. Όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν πίσω από την ειλικρινή στράτευσή μας εναντίον του νόμου-πλαισίου της Γιαννάκου και κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, ‘ελιγμούς’ μηχανισμών απλώς ‘κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια’. Να θυμόμαστε λοιπόν όλοι ότι αν ποτέ διαφοροποιηθούν από την ηγεσία τους αυτό θα είναι ‘κόλπο’ με σκοπό την παραπλάνηση.

Δηλώνουμε ότι και τώρα και πάντα θ’ αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά - αντιφοιτητικά μέτρα. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ο αγώνας μας όμως δεν αφορά στενά την εκπαίδευση. Είναι κραυγή αγωνίας, σκίρτημα ελπίδας, υπόσχεση αγώνα με γενικότερη σημασία.

Απευθυνόμαστε στους γονείς μας, τους πολίτες, την κοινωνία : Ανέχεστε να νομοθετείται, εδώ και χρόνια, για μας λιγότερος μισθός, μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια, μικρότερη ασφαλιστική κάλυψη. Σταματείστε !

Δεν θα ζήσουμε χειρότερα από τους γονείς μας.

Σας καλούμε, καλούμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα μας.

Στείλτε το μήνυμα στο πολιτικό σύστημα της χώρας: Απεργείστε μια μέρα για τα παιδιά σας !

Σε όλους τους φίλους, τους συμφοιτητές, τους συναδέλφους, τους συναγωνιστές μας, απλώνουμε το χέρι της ενότητας για τον κοινό σκοπό. Ας μην ξεχνούμε ότι ο ισχύων νόμος-πλαίσιο (που όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε στους δρόμους) είναι ο ν. 1268/82, που δικαίωσε το κίνημα των καταλήψεων για την κατάργηση του ν. 815/78, ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας.

Ο αγώνας του δημοκρατικού προοδευτικού κινήματος για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, άποψη και πρακτική εθνικής και κοινωνικής πολιτικής, έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Από την παρέμβαση του Εκπαιδευτικού Ομίλου και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Εθνικής Άμυνας και του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο σχέδιο του ΕΑΜ για μια ‘λαϊκή παιδεία’. Και από το προδικτατορικό φοιτητικό κίνημα του 15% για την παιδεία που συγκρότησε την ΕΦΕΕ, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γεωργίου Παπανδρέου, του Λουκή Ακρίτα και του Ευάγγελου Παπανούτσου.

Ως δημοκράτες και σοσιαλιστές, φίλοι, μέλη και στελέχη της ΠΑΣΠ, συμμετέχουμε στον αγώνα, σε αντίξοες συνθήκες. Δικαιούμαστε και απαιτούμε το σεβασμό όλων στις απόψεις και τις ιδέες μας. Το αντίθετο δεν αποτελεί απλώς δείγμα αντιδημοκρατικής νοοτροπίας, αλλά υπονομεύει την ενότητα και την προοπτική του κινήματος.

Ως δημοκράτες και σοσιαλιστές, μαζί με όλη τη νεολαία:

  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Π ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ. ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ- ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
  • ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ- ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ

ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π.

Share
© 2011-2013 Νέος Αγωνιστής