Διακήρυξη Αρ.16

Δημιουργήθηκε στις Πέμπτη, 04 Νοέμβριος 2010

(το κείμενο που ακολουθεί αποτέλεσε τη διακήρυξη της πρωτοβουλίας μελών ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος- Π-16- , η οποία μάζεψε πάνω από 5.000 υπογραφές μελών και φιλών του ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τη συλλογή υπογραφών, η Π-16 προχώρησε σε διοργάνωση εκδηλώσεων, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του αρ. 16. Η Π-16 εμφανίστηκε στις 17-11-2006 με εκτεταμένη αφισοκόληση και παρουσία στην πορεία του Πολυτεχνείου. Στις 2-2-2007 και υπό την πίεση του κινήματος, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος) 

- Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ       ΣΤΗΝ  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΟΡΑΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Στους κοινωνικούς σχηματισμούς, το ζήτημα των ορισμών, των εννοιών και των προτεινόμενων πολιτικών, δεν είναι ούτε ουδέτερο, ούτε τεχνικό, ούτε διαχειριστικό. Απεναντίας οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις προωθούν απόψεις, προτείνουν πολιτικές, και εκφράζουν συμφέροντα κοινωνικών ομάδων, τάξεων, κατηγοριών, που εκπροσωπούν ή φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν.
Ο νεοφιλελευθερισμός βλέποντας στην εκπαίδευση ένα ακόμα πεδίο κερδοσκοπίας και συσσώρευσης πλούτου, προωθεί ως απάντηση στην κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, την αντίληψη της εκπαίδευσης - αγοράς, της γνώσης – εμπορεύματος, της ‘αξιολόγησης’ μέσω του οικονομικού ανταγωνισμού, της ατομιστικής θεώρησης και διαπαιδαγώγησης.
Στην προσπάθεια αυτή υπονομεύεται το ανθρωπιστικό πλαίσιο της παιδείας, υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό ζήτημα, απλώς και μόνο σε ζήτημα χρηματοδότησης (απολυτοποιώντας το υπαρκτό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης), προβάλλεται η άποψη ότι η δημοκρατική λειτουργία, ο κοινωνικός έλεγχος, η πλήρης και πολύπλευρη αυτοτέλεια, καθώς και η αξιολόγηση με ακαδημαϊκά κριτήρια της εκπαίδευσης και των λειτουργών της, είναι είτε ανέφικτη, είτε αντιπαραγωγική και αντ’ αυτών προτείνεται αξιολόγηση του διδακτικού, ερευνητικού και επιστημονικού έργου, με βάση την ‘ορθολογικότητα’ των αγοραίων κριτηρίων και εταιρικών λειτουργιών. 
Ωστόσο υπάρχει δημοκρατική και κοινωνική διέξοδος. Μακριά από νεοφιλελεύθερες δημαγωγίες και  αυταπάτες, η εκπαίδευση μπορεί να ξεφύγει από την  κρίση της, με έμφαση στο Δημοκρατικό χαρακτήρα και στο Ανθρωπιστικό περιεχόμενό της και όχι βέβαια με τη μετατροπή της σε χώρο ολιγαρχικής κυριαρχίας των οικονομικά και κοινωνικά ισχυρών.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ σημαίνει εκπαίδευση ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. Σημαίνει εκπαίδευση που πρωταρχικά συνδέεται όχι με τις επιχειρήσεις (που ιδιαίτερα στη χώρα μας πρόκειται για εξαιρετικά αυταρχικούς μηχανισμούς χωρίς συμμετοχή των εργαζομένων και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν την παρουσία συνδικαλισμού) αλλά με τους θεσμούς της δημοκρατίας, το κοινοβούλιο, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και άλλες κοινωνικές οργανώσεις.
Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι η θέσμιση δυνατότητας λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ, η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει τη λειτουργία τους και η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το σχέδιο του νέου ν/π, συνιστά ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ σε ένα κρίσιμο ζήτημα.
Κανένα έωλο εξάλλου ‘οικονομικό’ επιχείρημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση. Κανένα ψιμύθιο περί δήθεν ‘μη κερδοσκοπικών’, τάχα, ιδιωτικών ΑΕΙ δεν μπορεί να πείσει όταν είναι ξεκάθαρο α) ότι δεν υπάρχουν υποκείμενα που θα διαθέσουν χρήματα αφιλοκερδώς και β) ότι το κράτος και η πολιτική τάξη δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν τη θέσπιση και την τήρηση ενός ‘μη κερδοσκοπικού’ πλαισίου, όπως δείχνει ξεκάθαρα το παράδειγμα των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που παραμένουν ανεξέλεγκτα επί δεκαετίες παρά τις περί ελέγχου τους διατάξεις του 15 του Συντάγματος.
Στους νεοφιλελεύθερους Καιρούς μας, όπου η ομολογημένη στόχευση των δυνάμεων της αγοράς και των πολιτικών εκφραστών της είναι η ‘απελευθέρωση’ του σκληρού πυρήνα των δημόσιων λειτουργιών και των υπαρκτικών όρων της κοινωνικής συμβίωσης (παιδεία, πολιτισμός, κοινωνική ασφάλιση) και όπου η εξελισσόμενη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του κόσμου δεν σχετίζεται με την κοινωνική αποτελεσματικότητα της οικονομίας, όπως αποδεικνύει πλέον και η σύγχρονη πικρή εμπειρία, αλλά αποσκοπεί στη ματαίωση μιας εναλλακτικής δημοκρατικής οργάνωσης του κόσμου.
Η προστασία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, υπηρεσιών και λειτουργιών είναι το πρώτιστο μέλημα και η ουσία της δημοκρατίας. Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης ως εκ τούτου και η αντίσταση στη δυνατότητα εισβολής των ιδιωτικών συμφερόντων στην ανώτατη εκπαίδευση, βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής λειτουργίας, αποτελεί τη νόμιμη άμυνα του οργανωμένου δρώντος λαού και συνιστά την υπέρτατη δημόσια δραστηριότητα που θεμελιώνει τη Δημοκρατία και εμπεδώνει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.  Η απεμπόληση αυτού του ρόλου, αποτελεί  άρνηση της πολιτικής ως δημοκρατικού προτάγματος.
Ο λαός, οι προοδευτικοί πολίτες, η δημοκρατική παράταξη υπερασπίζονται τη Δημοκρατική Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Αντιτίθενται στην ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ που συνιστά η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. 
Ως δημοκράτες και σοσιαλιστές συμμετέχουμε στους αγώνες των νέων για δημόσια δωρεάν παιδεία, στους αγώνες των εκπαιδευτικών για αξιοπρεπή διαβίωση από το μισθό τους, στην αγωνία των γονέων και γενικά των πολιτών για μια δημοκρατική εκπαίδευση.
Επειδή η άποψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έχει δημιουργήσει όχι μόνο σύγχυση και αμηχανία στα μέλη και στελέχη του Κινήματος, απορία και δυσφορία στους δημοκρατικούς πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που κορυφώνεται  η επίθεση της Δεξιάς στις συνολικές θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων (αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος, θέσπιση συνταγματικού δικαστηρίου, πρόταση για δημοσιονομικό σύνταγμα, αντεργατική και αντιασφαλιστική νομοθεσία, άρση μονιμότητας κλπ), αλλά και υπονομεύει την αναγκαία και φυσική σύνδεσή του με το κοινωνικό αίτημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, τους αγώνες των νέων και συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας, ακυρώνει το περιεχόμενο της Δίκαιης Κοινωνίας..
Επικαλούμενοι το αρ. 12 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχική δημοκρατική λειτουργία του Κινήματ, ζητούμε:

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση ή όχι του άρθρου 16 του Συντάγματος
Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα να προηγηθούν δημόσιες ανοιχτές συζητήσεις σε κάθε Δημοτική και Επαγγελματική Οργάνωση, αλλά και γενικότερα σε κάθε οργάνωση βάσης, με ισότιμη εκπροσώπηση εκείνων που συμφωνούν και αυτών που αντιτίθενται στη θέσπιση των ιδιωτικών ΑΕΙ.
Σε κάθε περίπτωση ζητούμε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΛΩΝ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡ. 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (Π-16)

Share
© 2011-2013 Νέος Αγωνιστής